Jak užívat vitamín C

Dávkování vitamínu C

 

Bez vitamínu C se náš organismus neobejde. Potřebuje ho nejen náš imunitní systém pro zvládání infekcí a likvidaci jedovatých látek (toxinů) v těle, ale plní i řadu dalších funkcí. Je nezbytný např. pro tvorbu kolagenu a působí i jako antihistaminikum. Jeho nepostradatelnost dokládá i to, že většina živočichů si vyrábí vitamín C v těle sama, jen člověk, někteří primáti a pár dalších živočichů jsou odkázáni na jeho příjem potravou. Při jeho extrémním neodostatku dochází k chorobě známé jako kurděje (skorbut), která se projevuje chudokrevností, krvácivostí, otoky kloubů a dásní, častými infekcemi apod.

Vitamín C je možné užívat ve vysokých dávkách jako lék proti infekčním nemocem i mnoha dalším chorobám. Nedá se jím předávkovat, protože nadbytečné množství tělo vyloučí. Nežádoucí účinky při podání vysokých dávek vitamínu C jsou pouze přechodné a dá se jich vyvarovat odpovídajícím dávkováním.

Vysoké dávky vitamínu C nejsou vhodné v případě závažných poruch funkce ledvin, poruchy metabolizmu železa a mědi a favizmu (deficit G6PD). Velmi častou obavou, proč neužívat vysoké dávky vitamínu C, je strach, že může dojít k tvorbě ledvinových (oxalátových) kamenů. V lékařské literatuře sice byly popsány případy vzniku ledvinových kamenů v souvislosti s užíváním vysokých dávek vitamínu C, jde však zřejmě o případy ojedinělé. Nedávno publikované výsledky série případů 157 lidí, kteří podstoupili infuzní (do žíly) terapii vysokodávkovaným vitamínem C, neukázaly u žádného z nich tvorbu ledvinových kamenů.

Pokud jste náchylní k tvorbě ledvinových kamenů nebo máte strach, přidejte k vitamínu C i hořčík, citronovou šťávu a zinek. Tyto látky působí preventivně proti jejich tvorbě.

Při užívání vyšších dávek vitamínu C je vždy třeba dostatečně pít!

V tomto článku se dozvíte o použití vitamínu C jako léku, podrobněji rozebereme dávkování podle nejčastějších doporučení a jakou formu vitamínu C užívat. Ke stažení zde najdete tabulku dávkování podle různých zdrojů s orientačním návodem, jak začít vitamín C užívat. Stáhnout si můžete i obsáhlou a podrobnou publikaci o vitamínu C.

 

Vitamín C jako lék

Vitamín C (kyselina askorbová) byl poprvé izolován maďarským vědcem Szent-Györgyim v roce 1937. Brzy nato byl poprvé synteticky vyroben. Od té doby se mnoho lékařů stalo jeho nadšenými propagátory a velmi úspěšně jej používali ve své praxi k léčbě rozličných nemocí, především infekčních onemocnění.

Vitamín C je možné užívat ústně, což je nejběžnější forma užívání k léčbě a zmírňování průběhu infekčních onemocnění. Infuzní forma (podání do žíly ve formě kapačky) se používá k léčbě např. autoimunitních chorob včetně rakoviny. Nejnovější studie ukazují, že v případě podání velmi vysokých dávek vitamínu C v infuzi se  plazmatická hladina výrazně zvýší a působení vitamínu C v těle se mění. V tomto případě vitamín C dokáže likvidovat nádorové buňky, aniž by poškodil zdravou tkáň. Více např. ve studii High Dose Parenteral Ascorbate Inhibited Pancreatic Cancer Growth and Metastasis: Mechanisms and a Phase I/IIa study.

Léčebnými účinky vitamínu C se dlouhodobě zabývá i nezisková organizace Vitamin C Foundation, která navazuje na tradici lékařů využívajících vitamín C jako lék. Tato organizace je věnována památce Linuse C. Paulinga, dvojnásobného nositele Nobelovy ceny, který patřil mezi známé propagátory terapeutického použití vysokodávkovaného vitamínu C k léčbě velkého množství nemocí. Sám vysoké dávky vitamínu C užíval až do svého vysokého věku, zemřel v 93 letech. Cílem organizace Vitamin C Foundation je rozšířit povědomí o léčebném účinku vysokých dávek vitamínu C mezi lékaře i veřejnost.

Téměř vše o vitamínu C, o možnostech jeho využití, historii použití pro léčbu různých onemocnění apod. najdete v přehledné a obsáhlé publikaci Petera Tuhárského Vitamín C a megaskorbická liečba – zabudnutý poklad (slovensky).

Velkou zastánkyní léčebného využití vitamínu C je i americká lékařka Suzanne Humphries se specializací v nefrologii, tedy v oblasti onemocnění ledvin. Je známa svou nelítostnou kritikou očkování (vydala knihu o historii očkování pod názvem Dissolving Illusions) i svým protokolem na zmírňování průběhu černého kašle vitamínem C.

 

Dávkování vitamínu C

Dávkování vitamínu C ke stažení (staženo 2× )

 

Organizace Vitamin C Foundation doporučuje k dosažení optimálního zdravotního stavu všem – dospělým i dětem nad 3 roky – užívat denně 3 000 mg (= 3 g) vitamínu C rozdělených alespoň do tří denních dávek po 1 000 mg.

Oproti oficiální doporučené denní dávce, která je u nás na úrovni 100 mg denně pro dospělého člověka, se může tato dávka jevit jako příliš vysoká. Je třeba si ale uvědomit, že oficiální doporučená denní dávka slouží k prevenci závažného nedostatku vitamínu C (křivice) a ne k navození optimálního zdraví, ve kterém vás netrápí opakované infekce ani běžné civilizační choroby.

Lékaři využívající vysoké dávky vitamínu C k léčbě široké škály onemocnění doporučují při různých onemocněních různě vysoké dávky vitamínu C. Ukázalo se totiž, že tolerance vitamínu C, tedy dávka, kterou dokáže organismus využít, se mění v závislosti na zdravotním stavu a při infekcích se může až desetinásobně zvýšit. Rovněž se ukázalo, že současný příjem vitamínu C v infuzi (podání do žíly) zvyšuje vstřebatelnost vitamínu C ve střevech při podání ústy, jinak řečeno současné infuzní podání vitamínu C podporuje vstřebávání vitamínu C podaného ústy. Infuzně podaný vitamín C se z těla vyloučí mnohem rychleji než vitamín C přijatý ústy.

Ukazatelem individuální vstřebatelnosti vysokých dávek vitamínu C podaného ústy je tzv. střevní tolerance (bowel tolerance), tj. kolik vitamínu C tělo snese, aniž by následoval průjem, což je nejběžnější a nejčastější nežádoucí účinek vysokých dávek vitamínu C. Pokud tedy po několika přijatých dávkách vitamínu C nastane průjem, je třeba dávky snížit. Pokud dávky tolerujete, aniž byste měli byť jen “škrundání” v břiše, můžete dávky zvýšit. Při užívání vysokých dávek vitamínu C je vždy třeba dbát na dostatečný příjem tekutin, obzvlášť pokud u vás vysoké dávky už vyvolaly průjem.

Střevní tolerance je tedy zlaté pravidlo užívání vysokých dávek vitamínu C. Každý z nás má v závislosti na svém zdravotním stavu a na závažnosti onemocnění vždy individuální toleranci přijaté dávky vitamínu C. Pokud např. za úplného zdraví tolerujete maximálně 6 gramů vitamínu C rozděleného do několika menších dávek za den, může se vaše tolerance při závažné horečnaté viróze několikanásobně zvýšit až např. na 30 gramů za den. Tolerance jsou člověk od člověka velmi individuální a mohou jít až do mnoha desítek gramů za den.

Pokud tedy chcete zjistit, jaká je vaše střevní tolerance vitamínu C za úplného zdraví, začněte na doporučených 3 g vitamínu C denně a pomalu dávky zvyšujte. Pokud jste nemocní a chcete zjistit dávku, kterou tolerujete, můžete (dospělí) začít s užíváním 2 – 3 g vitamínu C každé 2 – 3 hodiny. Lékaři využívající vitamín C pro léčbu infekcí doporučují při závažných infekcích podávat dávku vitamínu C až ve 30 minutových intervalech.

Pro lepší vstřebatelnost a využití vitamínu C je vhodné nejíst současně sladkosti a užívat vitamín C s jídlem, aby se vstřebával postupně a nevyvolal průjem. Můžete konzumovat spolu s ním i zeleninu a ovoce bohaté na vitamín C. Pokud počáteční dávku tolerujete, můžete zvýšit frekvenci gramových dávek vitamínu C. Jakmile zpozorujete zlepšení zdravotního stavu, je třeba dále pokračovat v tolerovaném dávkování a vitamín C rychle nevysazovat, aby se příznaky onemocnění opět nevrátily. Po zlepšení stavu je třeba vysoké dávky vitamínu C snižovat postupně.

V případě infekčního onemocnění u dětí se můžete řídit doporučením lékařky Suzanne Humphries a jejím protokolem ke zmírňování průběhu černého kašle. Dr. Humphries doporučuje začít na denní dávce 200 – 375 mg na kg tělesné váhy a v případě velmi závažného dusivého kašle začít rovnou na denní dávce 375 mg na kg tělesné váhy. Pro desetikilové dítě to tedy představuje 2 000 – 3 750 mg denně v rozdělených dávkách v průběhu celého dne. Poté je třeba postupovat tak, aby bylo dosaženo střevní tolerance, kdy jsou dávky vitamínu C nejúčinnější. Pro úplně nejmenší děti doporučuje dr. Humphries lipozomální formu vitamínu C pro jeho snadné podání. U nás je běžně k dostání.

 

Jakou formu vitamínu C

K léčebnému působení vitamínu C se používá zpravidla čistý syntetický vitamín C, tedy čistá kyselina askorbová nebo její jiné chemické formy, např. askorbát sodný. Tuto formu lze velmi snadno užívat ve velmi vysokých dávkách a využívá se i pro infuzní podání. Přírodní formy vitamínu C, které vedle samotného vitamínu C obsahují i mnoho dalších prospěšných látek s příznivým působením na organismus a jeho vstřebávání zvyšují, je vhodné užívat spíše k prevenci onemocnění.

Vhodný a pro zažívání šetrný je příjem vitamínu C ve formě askorbátu sodného, který se zároveň i dobře vstřebává ve střevech. Jde o neutrální látku, které docílíte smícháním vitamínu C ve formě kyseliny askorbové s jedlou sodou v poměru 2:1. Vitamín C je možné pořídit již ve formě prášku askorbátu sodného, je však dostupný především v zahraničí a na českém trhu je k dostání omezeně. V lékárnách, drogériích i internetových obchodech je dostupná čistá kyselina askorbová ve farmaceutické kvalitě, stejně jako jedlá soda ve farmaceutické kvalitě a bez přidaného hliníku. Využít můžete obě látky i v kvalitě potravinářské.

Jak odměřit správné množství prášku kyseliny askorbové a jedlé sody, pokud nemáte dostatečně citlivou váhu nebo přesnou odměrku (poměr smíchání 2:1).

  • 1/4 zarovnané čajové lžičky – 1 000 mg (= 1 g) kyseliny askorbové (orientačně odpovídá i odměření množství jedlé sody)
  • plná zarovnaná čajová lžička – cca  4 000 mg (= 4 g) kyseliny askorbové

Čajová lžička = objem 5 ml.

Není problém užívat vysoké dávky vitamínu C i ve formě čisté kyseliny askorbové, pokud vám příjem kyselého vitamínu C nezpůsobuje trávicí obtíže. Vždy je vhodné ho užívat spolu s jídlem. Lépe vstřebatelná, ale dražší forma vitamínu C, je lipozomální (liposférický) vitamín C. Je vhodný především pro malé děti a seženete ho v obchodech.

 

Zdroje: